Indyk w sosie owocowym
Jeżeli zastanawiamy się jakie mięso podać na uroczyste przyjęcie z pewnością warto skłonić się do drobiu. Mięso drobiowe jest lekkie i zdrowe. Można je również przyrządzić na wiele naprawdę interesujących sposobów. Jeśli nasi goście lubią mięsa z owocami z pewnością możemy pokusić się o przygotowanie indyka w sosie owocowym.
Aby przygotować indyka w pysznym owocowym sosie będziemy potrzebowali:
- około kilogram mięsa z indyka (najlepsza, a zarazem najbardziej zdrowa będzie pierś);
- łyżkę owoców jałowca;
- około trzydzieści dekagramów suszonych śliwek (nie należy sięgać po śliwki wędzone);
- szklankę soku z czarnej porzeczki;
- trzy pomarańcze;
- przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz; łyżkę oleju.
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od dokładnego umycia indyka, którego następnie należy osuszyć. Najlepiej nadają się do tego zwykłe ręczniki papierowe.
Kiedy mięso jest już suche kroimy je w plastry, które powinny być dość grube. Pokrojone w plastry mięso oprószamy przyprawami: solą oraz pieprzem. Obsypujemy je również owocami jałowca, które uprzednio należy nieco rozgnieść. Wtedy o wiele lepiej będzie wydobywał się z nich aromat. Aby mięso lepiej przeszło przyprawami należy je na godzinę umieścić w lodówce. W tym czasie zajmujemy się śliwkami, które należy wypestkować, pokroić na niewielkie kawałki, a następnie namoczyć.
Następnie śliwki dodajemy do soku z porzeczki i wraz z dodatkiem soli oraz cukru gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty sos. Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Indyk powinien się piec przez około dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni. Po tym czasie mięso należy dokładnie polać sosem, który przygotowaliśmy ze śliwek i soku porzeczkowego oraz zapiekać przez kolejne dziesięć minut. Upieczone mięso należy ułożyć w dowolny kształt na półmisku.
Tak przygotowanego indyka najlepiej jest udekorować plasterkami pomarańczy. Dobrze będzie komponowała się również dekoracja ze śliwek.